awak disana..tq jadi followers saya..

Monday, July 11, 2011

tips kesihatan : bahaya sey CONTACT LENS (kanta lekap) ni..hati² tau

tajuk macam good² je kan aku ni...
hahhaha..tak kisah lah..

ok korang sedia maklumlah kan contact lens o kanta lekap..
tak kisah lah koran perempuan ke laki ke..memang mesti ada yang pakai..
tak kisah juga korang ni rabun ke rabun ayam ke rabun separa ke ataupon meta anda jelas lagi nyata tidak rabun korang mesti pakai lens (termasuk lah aku)

kalo dulu asalnya lens popular sebab kononnya dak yang rabun ni malu nak pakai cermin mata..yelah nampak cam nenek tua je tak pon umur terlebih..
so pakai lah lens yang tak berwarna o colourless...

pastu popular lah plak lens yang berwarna..coklat lah biru lah hijau lah..(termasuk lah aku gak)
pastu masa ni kalo korang tengok movie seram hantu dia akan pakai lens warna putih..tak pon sebelah lain sebelah lagi warna lain takpon sebelah pakai sebelah tak..

pastu popular konon nya bila biji mata membesar anda akan jadi extra cutelah kononnya..
so kluarlah yang lens yang besarkan mata plak (aku pon sama gak..hehehhe)
tapikan korang kena hati² cikit tau...
bila nak beli lens tu memang cantik bila mata besar..
so keluar lah lens yang diameter dia tersangat lah besar tuk mata anda..
sebenarnya bahaya tau..
dia boleh effect mata korang...

ok sebenarnya kat cini bukan nak cerita cara jaga contact lens korang kew..atau pon cara pemakaian contact lens korang...
cuci lens korang bersih² before n after pakai
tapi nak cerita sakit mata yang boleh terjadi akibat dari contact lens korang ni..
kiranya disebabkan pemakaian contact lens ni boleh sebab kan penyakit mata ni...
ni dari pengalaman aku sendiri..
masa kau praktikal kat wad mata..
ada sorang budak ni terpaksa wat operation mata (buang mata n ganti dengan mata palsu) sebabnya contact lens..so korang jaga baik² tau bila pakai contact lens tu..bila rasa tak selesa cepat² buka lens korang..so mana² korang g kena bawa bekas lens tu..

aishhh banyak yelah aku ngarut..mesti korang bosan dah baca ni...
:) conjuctivitis atau sakit mata yang salah satu sebabnya adalah dari contact lens yang kotor o kata lain tak dijaga dengan baik o boleh jadi dijaga baik tapi cara pemakaian plak yang salah..

hati² tau pakai lens..jangan sampai jadi camni..

conjuctivitis ni ialah ada inflamasi terhadap conjuctiva mata anda menyebabkan mata anda berair atau lebih serius ada keluaran nanah dari mata anda atau kata mudahnya sakit mata pastu mata korang jadi merah kuar air..mesti ada yang penah rasa kan..

macam mana korang boleh dapat sakit mata ni
  • pemakaian contact lens dengan cara salah
  • habuk masuk mata tambahan plak mata korang jenis sensitif
  • terdapat jangkitan kuman
  • korang jangkit dari orang lain so jangan dekat² dengan orang sakit mata

apa tanda² anda alami cnjuctivitis ni?
  • ada rasa cam pasir kat mata korang..cam pedih² gitu
  • bila korang bangun pagi mata korang akan terlekat sebab banyak sangat taik mata
  • mata korang jadi merah menyala
  • mata korang jadi bengkak
  • korang rasa silau kalo ada cahaya lebih so bila nak g mana² korang kena pakai cermin mata hitam
  • banyak cecair o nanah yang keluar dari mata korang

apa tindakan yang korang boleh ambil jika korang dapat sakit ni?
  • korang cuba elakkan diri dari dekat pada orang terutamanya baby..kesian kat dorang kalo berjangkit..
  • kalo disebabkan termasukkan pape kat mata korang cepat cuci o alirkan dengan air mata korang tu
  • pergi jumpa doktot cepat² kalo tak g gak tak sayang mata lah tu
  • basuh tangan sebelum dan lepas korang sentuh ata korang
  • pakai sun glass o cermin mata hitam
  • jangan gosok mata korang
  • paling penting stop lah dulu guna lens tu :)



kalo dah sampai keluar nanah ni..bahaya gile




kesian wei kalo baby yang dapat..sian gile



korang munkin baik ringan je tentang masalah ni..tp bila koran tau ada oarang hilang mata dia sebab pakai lens n korang tengok sendiri depan mata mesti korang pikir banyak kali..
sekali sekala terasa nak pakai tak pe..
lagi satu kalo korang g hospital ke elakkan lah pakai lens tu..sebab kat tempat tu banyak kuman yang korang tak nampak..kalo kena mata korang sensitif sangat pastu lens ada plak..so lens tu dah kira cam tercemar lah..
lens plak jangan korang nak share²..

p/s : tinggalkan komen korang bagi pendapat korang :)
tq pada google atas gambar²




update : harap maaf dengan setiap kesalahan ejaan..saya memang mengalami masalah tersebut..biasalah kanak-kanak ribena :) awak boleh tinggalkan komen kalo nak ye..klik komen diatas..mari komen :)

11 comments:

MiSi AwwEEn said...

cik miraa,,sy nk tnye,,kalo lens yg bole besa an mate 2 cane? sbb sy de aty nk besa an nih..mklumla mate sepett..hahak

mrdudu said...

perghhh gilew lah.. tkot ak nk pki knta contact :D baik nursse nice info :)

mrdudu said...

nice info

mizz mira said...

misi aween : cet..awk bkn nya dah ad ke yg kale biru.kn kita pkai hari yg sama..hahhaha

mizz mira said...

mr dudu : cet..ingt kn sape lah..hahha...

Sofea Lang said...

pakai mmg cntek..tp klu diberi pilihan tu..pkai j la spek...
cantek kdg2 merosakkan diri..

mizz mira said...

stuju dengan sofea lang

Meow Comel said...

haha.. sapa nk Mata yg cantik yg kekal, pakai lah contact lens.. hahaha.. nnti mata u all jadi cantik sangat2.. hahaha

cik mira jew said...

hahhaa :)

Cik Ezy said...

eh dh jmpe tmpt komen.. td xjmpe..
kehkehkeh..

menakotkn je la..
huhu.. nsb baek saye xsuke sgt pkai contact lens..

cik mira jew said...

cik ezy : nsb dah jmpa..dah try ubah semula tmpt komeb tu letak kat bwah..tapi xbleh gak :(

hehhehe..tu lah kalo pkai pon jgn pkai lebih 8 jam...mata pon rasa letih jew